fbpx

Баба Гануш

Баба Гануш е типично за арабската кухня ястие, което се приготвя от патладжан и наподобява нашето кьопоолу. Разядката се приготвя лесно, а рецептата включва само няколко съставки.

Сосове и диповеСилвия

Баба Гануш

Баба Гануш е типично за арабската кухня ястие, което се приготвя от патладжан и наподобява нашето кьопоолу. Разядката се приготвя лесно, а рецептата включва само няколко съставки: патладжан, чесън, зехтин, лимон, сусамов тахан и пресен магданоз.
По желание може да добавите други подправки като босилек и кимион. Оригиналният арабски метод на приготвяне включва патладжанът да бъде изпечен на огън, за да придобие онзи опушен вкус. Но може да го изпечете на фурната, на грил или чушкопек.

Необходими съставки:

2 средни по големина патладжана или 3 малки
2 с.л. зехтин
2 с.л. сусамов тахан
1 скилидка чесън
шепа магданоз
сол
черен пипер

По желание:

няколко листа босилек
сладък пушен пипер
кимион

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 250 градуса. Измийте добре патладжаните, направете малки резени с нож и намажете със зехтин. Поставете върху решетката на фурната, а отдолу сложете тава с хартия за печене. Печете около 30-35 минути, като обръщате един-два пъти, за да се опече от всички страни.

През това време измийте и нарежете шепа пресен магданоз и една скилидка чесън. Когато патладжанът е готов, затворете в тенджера, за да омекне, и след това обелете. Изцедете сока, оставете да изстине и преместете в кухненски робот (или в купа, ако искате да го намачкате с вилица).

Смесете всички съставки и объркайте добре. Опитайте на вкус и ако е необходимо, добавете още зехтин или сол. Сервирайте с питки, хляб, крекери или пресни зеленчуци

Включи се в нашето 22-дневно веган преживяване

Можеш да ни подкрепиш и като: