fbpx

Спагети Болонезе с веган кайма

Най-накрая лесна рецепта веган за спагети, която да ни допада. Много вкусна и идеална за начинаещи.

Основни ястияМоника

Спагети Болонезе с веган кайма

Количество: 3-4 порции
Време за приготвяне: 20 минути
Време за готвене: 30 минути

Необходими съставки:

1 пакет (250гр.) спагети*
½ ч.ч. сух соев протеин
4-5 бели или кафеви печурки
2-3 скилидки чесън
2 ч.ч. доматен сос
½ ч.л. кимион
½ ч.л. пушен червен пипер
¼ ч.л. черен пипер
½ ч.л. чубрица
¼ ч.л. сух риган
½ ч.л. сол
2 с.л. нахутено брашно (по желание)

Начин на приготвяне:

Рехидратирайте сухия соев протеин и го оставете настрани за около 20 минути.**

В голяма тенджера сложете около 2 литра вода и я оставете да заври. След това прибавете спагетите с малко сол (около ½ ч.л.) и малко олио (около 1 с.л.) и ги оставете да се варят според указанията на пакета. Разбърквайте от време на време.

Междувременно, нарежете гъбите на ситно и ги оставете да се задушават в леко намазнен дълбок тиган на средносилен огън. След около 3 минути добавете лука и чесъна, а след още 3 минути добавете рехидратирания соев протеин.

Около 1 минута след като сте добавили соевия протеин, добавете кимиона, пушения червен пипер, черния пипер и солта и запържете за 10-15 секунди.

След това прибавете доматения со и го оставете да къкри. Ако соса ви се струва много течен, можете да го сгъстите с нахутеното брашно като предварително го разтворите в 3-4 с.л. вода.

След около 7 минути доматеният сос ще е готов. Дръпнете го от огъня и прибавете чубрицата и ригана. Оставете го настрана за около 10 минути, а след това го смесете със сварените и прецедени спагети. Разбъркайте ги добре и ги поднесете топли.

Бележки:

* По желание можете да използвате безглутенови спагети.

** Сухият соев протеин трябва да се рехидратира. За тази цел, трябва да го добавите към вряща вода. Използвайте пропорция едно към едно. Повечето компании препоръчват да се използва по-малко вода, но това прави сухия соев протеин малко по-труден за храносмилане, което пък води до подуване и газове. Оставете соевия протеин да ври с водата за две минути, след което махнете от огъня и оставете да изстине за 20-30 минути.

Включи се в нашето 22-дневно веган преживяване

Можеш да ни подкрепиш и като: