Спагети Болонезе с веган кайма
Най-накрая лесна рецепта веган за спагети, която да ни допада. Много вкусна и идеална за начинаещи.
Количество: 3-4 порции
Време за приготвяне: 20 минути
Време за готвене: 30 минути
Рехидратирайте сухия соев протеин и го оставете настрани за около 20 минути.**
В голяма тенджера сложете около 2 литра вода и я оставете да заври. След това прибавете спагетите с малко сол (около ½ ч.л.) и малко олио (около 1 с.л.) и ги оставете да се варят според указанията на пакета. Разбърквайте от време на време.
Междувременно, нарежете гъбите на ситно и ги оставете да се задушават в леко намазнен дълбок тиган на средносилен огън. След около 3 минути добавете лука и чесъна, а след още 3 минути добавете рехидратирания соев протеин.
Около 1 минута след като сте добавили соевия протеин, добавете кимиона, пушения червен пипер, черния пипер и солта и запържете за 10-15 секунди.
След това прибавете доматения со и го оставете да къкри. Ако соса ви се струва много течен, можете да го сгъстите с нахутеното брашно като предварително го разтворите в 3-4 с.л. вода.
След около 7 минути доматеният сос ще е готов. Дръпнете го от огъня и прибавете чубрицата и ригана. Оставете го настрана за около 10 минути, а след това го смесете със сварените и прецедени спагети. Разбъркайте ги добре и ги поднесете топли.
* По желание можете да използвате безглутенови спагети.
** Сухият соев протеин трябва да се рехидратира. За тази цел, трябва да го добавите към вряща вода. Използвайте пропорция едно към едно. Повечето компании препоръчват да се използва по-малко вода, но това прави сухия соев протеин малко по-труден за храносмилане, което пък води до подуване и газове. Оставете соевия протеин да ври с водата за две минути, след което махнете от огъня и оставете да изстине за 20-30 минути.