fbpx

Къри с леща и спанак

Хранително, засищащо и много вкусно къри.

Основни ястияЦветелин

Къри с леща и спанак

Количество: 4 порции
Време за приготвяне: 12 часа
Време за готвене: 1 час

Необходими съставки:

1 ч.ч. кафява леща*
1 глава лук
5 скилидки чесън
150 гр. спанак
3 с.л. доматен сос
1 ч.л. къри микс
½ ч.л. кимион
1 ч.л. сол
1 ч.ч. ориз “Басмати”

Начин на приготвяне:

Сложете лещата в тенджера под налягане с 2 пръста вода над нея и я оставете да се готви. Когато започне да излиза въздух, затворете клапана на капака, намалете котлона на умерен огън и оставете лещата да ври за 20 минути.

След това я дръпнете от котлона и оставете тенджерата настрани за около 20 минути преди да я отворите.

Сложете басмати ориза да се вари, като използвате пропорцията 1:3 (ориз към вода). Когато заври намалете котлона на средна степен и го оставете да къкри. Няма нужда да разбърквате. Ориза е готов, когато цялата вода се изпари.

В дълбок тиган сложете ситно нарязаните лук, чесън и спанак да се задушават. След като омекнат (около 5 минути), сложете микса от къри подправки и кимиона да се запържат в олиото за около 20 секунди. Накрая прибавете лещата с водата и доматеното пюре.

Оставете го да къкри за около 7 минути. След това го дръпнете от огъня и го оставете настрани за около 10 минути преди да го поднесете.

Сервирайте върху канапе от сварения ориз.

Бележки:

* Много е важно да използвате кафява леща, а не традиционната българска леща, която е със зелен оттенък. Българската леща се разварява много бързо и ще стане на каша, докато кафявата леща остава цяла.

** По желание можете да добавите и корен джинджифил.

Включи се в нашето 22-дневно веган преживяване

Можеш да ни подкрепиш и като: