Къри с леща и спанак
Хранително, засищащо и много вкусно къри.
Количество: 4 порции
Време за приготвяне: 12 часа
Време за готвене: 1 час
Сложете лещата в тенджера под налягане с 2 пръста вода над нея и я оставете да се готви. Когато започне да излиза въздух, затворете клапана на капака, намалете котлона на умерен огън и оставете лещата да ври за 20 минути.
След това я дръпнете от котлона и оставете тенджерата настрани за около 20 минути преди да я отворите.
Сложете басмати ориза да се вари, като използвате пропорцията 1:3 (ориз към вода). Когато заври намалете котлона на средна степен и го оставете да къкри. Няма нужда да разбърквате. Ориза е готов, когато цялата вода се изпари.
В дълбок тиган сложете ситно нарязаните лук, чесън и спанак да се задушават. След като омекнат (около 5 минути), сложете микса от къри подправки и кимиона да се запържат в олиото за около 20 секунди. Накрая прибавете лещата с водата и доматеното пюре.
Оставете го да къкри за около 7 минути. След това го дръпнете от огъня и го оставете настрани за около 10 минути преди да го поднесете.
Сервирайте върху канапе от сварения ориз.
* Много е важно да използвате кафява леща, а не традиционната българска леща, която е със зелен оттенък. Българската леща се разварява много бързо и ще стане на каша, докато кафявата леща остава цяла.
** По желание можете да добавите и корен джинджифил.