fbpx

Хрупкава безглутенова гранола

Гранолата е много ароматна, хрупкава, перфектно сладка, бърза за приготвяне.

Без глутенАнета

Хрупкава безглутенова гранола

Хрупкавата гранола със своето съдържание на фибри, здравословни мазнини, протеини, витамини и минерали е любима зърнена закуска. Тя ни зарежда с енергия и ни дава бодрост и сили да посрещнем предизвикателствата на деня. Съдържащите се в нея овесени ядки, сушени плодове, семена и естествени подсладители я правят любима храна на много хора по света.

Необходими съставки:

овесени ядки – 250 г
тиквени семки – 50 г
годжи-бери – 50 г
кокосови люспи – 50 г
сурови бадеми, счукани на дребно – 60 г
карамелен сос – 4-5 с.л.
чиа семена, предварително смлени – 50 г
канела – 1 ч.л.

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 150 градуса.

В голяма купа смесваме овесените ядки, тиквените семки, годжи бери, суровите счукани бадеми, смлените чиа семена и канелата.

Добавяме предварително приготвения карамелен сос и разбъркваме.

Покриваме плитка тава с хартия за печене и изсипваме в нея получената смес.

Печем около 40 минути. Овесените ядки ще придобият приятен златист цвят, а ароматът на гранола ще се разнесе из цялата кухня. Разбъркваме сместа периодично, за да бъде тя ронлива и да запази своята хрупкавост.

Изваждаме тавата от фурната и оставяме гранолата напълно да се охлади. Добавяме кокосовите люспи и разбъркваме.

Бележки:

  • Ако нямате под ръка точно тези ядки и семена, които са в рецептата, а разполагаш с други, не се колебайте да ги използвате. Гранолата става великолепна и със сушени червени (или сини) боровинки, орехи или ситно смляни лешници.
  • Ако предпочитате по-сладка гранола, добавете малко кленов сироп или агаве.
  • Гранолата има великолепен вкус както от леко препечените си съставки, така и от добавения карамелен сос. Тя също така чудесно се съчетава с порция любими плодове, чаша ядково мляко или портокалов сок.
  • Съхранявайте гранолата в херметически затворен съд на стайна температура.

Включи се в нашето 22-дневно веган преживяване

Можеш да ни подкрепиш и като: