fbpx

Хумус от нахут и червени чушки

Хумусът е паста, направена от нахут и сусамов тахан и е извънредно популярна храна в Близкия изток. Сервира се като гарнитура към основните ястия.

Сосове и диповеАнета

Хумус от нахут и червени чушки

Хумусът е паста, направена от нахут и сусамов тахан и е извънредно популярна храна в Близкия изток. Сервира се като гарнитура към основните ястия. По традиция се гребе с тънък хляб и често се гарнира с гъби, магданоз, червен пипер, кедрови ядки, домати, краставици, тънко нарязан лук или нахут на зърна и се полива със зехтин преди сервиране.


Време за приготвяне: 30 минути
Време за готвене: 15 минути
Общо време: 45 минути

Необходими съставки:

1 консерва нахут
4 червени чушки
2 скилидки чесън
сок от 1 лимон
3 с.л. сусамов тахан
1/2 ч.л. смлян кимион
3 с.л. зехтин екстра върджин
сол и черен пипер на вкус
няколко листенца градински чай (по желание)

Начин на приготвяне:

Изпечете чушките, обелете ги, изчистете ги от дръжките и семките и ги нарежете.

Отцедете с гевгир нахута от водата, с която е бил в консервата. Сложете го в блендер (или в дълбока купа).

Нарежете чесъна и градинския чай на ситно и ги добавете към нахута.

Прибавете тахана, лимоновия сок, кимиона, червените чушки, зехтина, солта и черния пипер.

Пасирайте до получаване на гладка консистенция. Ако е прекалено гъста, добавете от нахутената вода от консервата с нахут.

Приготвеният хумус от нахут и червени чушки се сервира поръсен със зехтин, черен сусам и ситно нарязан магданоз. Много е вкусен като гарнитура към основни ястия или намазан на препечени филийки хляб.

Включи се в нашето 22-дневно веган преживяване

Можеш да ни подкрепиш и като: