Хумус от нахут и червени чушки
Хумусът е паста, направена от нахут и сусамов тахан и е извънредно популярна храна в Близкия изток. Сервира се като гарнитура към основните ястия.
Хумусът е паста, направена от нахут и сусамов тахан и е извънредно популярна храна в Близкия изток. Сервира се като гарнитура към основните ястия. По традиция се гребе с тънък хляб и често се гарнира с гъби, магданоз, червен пипер, кедрови ядки, домати, краставици, тънко нарязан лук или нахут на зърна и се полива със зехтин преди сервиране.
Време за приготвяне: 30 минути
Време за готвене: 15 минути
Общо време: 45 минути
Изпечете чушките, обелете ги, изчистете ги от дръжките и семките и ги нарежете.
Отцедете с гевгир нахута от водата, с която е бил в консервата. Сложете го в блендер (или в дълбока купа).
Нарежете чесъна и градинския чай на ситно и ги добавете към нахута.
Прибавете тахана, лимоновия сок, кимиона, червените чушки, зехтина, солта и черния пипер.
Пасирайте до получаване на гладка консистенция. Ако е прекалено гъста, добавете от нахутената вода от консервата с нахут.
Приготвеният хумус от нахут и червени чушки се сервира поръсен със зехтин, черен сусам и ситно нарязан магданоз. Много е вкусен като гарнитура към основни ястия или намазан на препечени филийки хляб.