Безглутенови крекери със сушени домати
Тези крекери са вкусни не само сами по себе си, но и се съчетават с хумус или друг домашен дип.
Тези крекери са вкусни не само сами по себе си, но и се съчетават с хумус или друг домашен дип. Тук вълшебното смляно ленено семе (заместител на яйцето и съдържащо важните омега-3 мастни киселини) върши чудесна работа, като запазва сместа цяла.
Накисваме сушените домати за час в чаена чаша и половина гореща вода и блендираме заедно с водата.
Заливаме смляното ленено семе с 5 чаени лъжици топла вода, разбъркваме и оставяме да преседи 15 минути.
Смесваме сухите съставки и постепенно ги добавяме към блендираните домати. Добавяме лененото семе, щипка сол и разбъркваме до хомогенна смес.
Полученото тесто слагаме върху хартия за печене и разточваме блат с дебелина 1 см.
Нарязваме и печем за час и половина в предварително загрята на 120° C фурна.
Разточването става много по-лесно между два листа хартия за печене. А за да махнете горния лист по-лесно, поръсете блата с (нахутено) брашно.