Вита баница с веган кайма и праз лук
Много вкусна, различна и интересна. Най-хубавото на тази рецепта е, че не е задължаваща и позволява експериментация.
Най-хубавото на тази рецепта е, че не е задължаваща и позволява експериментация. Можете да опитате да я приготвите под формата на малки банички, правоъгълни, триъгълни или каквото друго ви хрумне! Освен за закуска, тази баница е чудесна и по време на път!
Количество: 1 голяма баница
Време за приготвяне: 15 минути
Време за готвене: 30 минути
Общо време: 45 минути
Пуснете фурната да се загрява на 200C/400F.
Рехидратирайте сухия соев протеин като го сложите във вряща вода (1 ½ ч.ч.) и го оставите да къкри за около 1-2 минути.След това го дръпнете от огъня и го покрийте с капак. Оставете го за 10 минути.
Към соевия протеин прибавете доматеното пюре, соевия сос, олиото, кимиона, пушения червен пипер, черния пипер и солта и разбъркайте добре. Оставете настрани за още 10 минути.
Междувременно, измийте и нарежете на ситно праз лука. Сложете го да се задушава в малко олио.
След като омекне (около 10 минути), дръпнете тигана от котлона, прибавете соевата кайма и разбъркайте добре. Оставете сместа настрани докато изстине.
Когато е готова, разпределете сместа на 8 равни части. С малко олио намазнете две кори за баница и след това равномерно разпределете ⅛ от сместа. Навийте корите на едно руло и ги поставете в леко намазнена тава с хартия за печене като започнете да образувате охлювче.
Повторете стъпка 6) още седем пъти.
След като навиете всичките кори, сложете баницата да се пече за около 17-20 минути.
Когато стане тъмнозлатиста, изкарайте баницата от фурната и я оставете да изстине за около 10 минути преди да я поднесете.
Ако обичате баницата с повече плънка, можете да увеличите дозата.
** Сухият соев протеин трябва да се рехидратира. За тази цел, трябва да го добавите към вряща вода. Използвайте пропорция едно към едно. Повечето компании препоръчват да се използва по-малко вода, но това прави сухия соев протеин малко по-труден за храносмилане, което пък води до подуване и газове. Оставете соевия протеин да ври с водата за две минути, след което махнете от огъня и оставете да изстине за 20-30 минути.