fbpx

Брауни

Браунито е чудесно шоколадово изкушение, което върви перфектно със ванилов сладолед, сладка приказка с приятел или чаша червено вино.

СнаксовеМаги

Брауни

Браунито е чудесно шоколадово изкушение, което върви перфектно със ванилов сладолед, сладка приказка с приятел или чаша червено вино. Кафето и солта са най-добри приятели на шоколада в тази рецепта, защото му помагат да ни покаже най-съблазнителните си черти. Въпреки това може да замениш кафето с растително мляко или вода.

Необходими съставки:

280 г брашно 2 ч.ч.
100 г захар 1/2 ч.ч.
100 г кафява захар 1/2 ч.ч.
80 г какао 3/4 ч.ч.
100+60 г шоколад
4 с.л. смляно ленено семе 50 г
250 мл соево мляко 1 ч.ч.
50 мл кафе
180 мл олио 3/4 ч.ч.
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Разтапяме 100 г шоколад на водна баня или в микровълнова. Към разтопения шоколад прибавяме олиото и разбъркваме добре до хомогенна смес.

Накисваме смляното ленено семе с 8 с.л. вода за 5-10 мин или докато абсорбира всичката вода и се „желира“.

Смесваме в купа сухите съставки: брашното, захарта, какаото, бакпулвера, солта.

В отделна купа разбъркваме шоколадовата смес заедно с накиснатото ленено семе, соевото мляко и кафето.

Загряваме си фурната до 180 °C.

Комбинираме двете отделни смеси. Изсипваме половината от количеството в тавичка 29см на 19см (покрита с хартия за печене или намазнена и леко набрашнена).

Нарязваме останалите 60 г шоколад и разпръскваме половината по повърхността на браунито. Изсипваме останалата смес и отгоре другата половина от шоколада.

Пече се в предварително загрята до 180 °C фурна за около 40мин.

Бележки:

  • Не пропускай ленените яйца, защото без тях браунито се разпада на трохи.
  • Може да използваш вода вместо соево мляко, както и да го замениш с друго твое любимо ядково мляко.
  • Задължително смеси разтопения шоколад първо с олиото, защото ще започне да стяга, ако го добавиш директно към останалите съставки и няма да получиш хомогенна смес.
  • Бройката браунита, която ще получиш зависи от тавичката, в която ще ги изпечеш.
  • Браунитата може да се гарнират с flaky salt или сол на люспи (не е задължителна съставка, но добавя завършек на браунито както на външен вид, така и на вкус).

Включи се в нашето 22-дневно веган преживяване

Можеш да ни подкрепиш и като: