Брауни
Браунито е чудесно шоколадово изкушение, което върви перфектно със ванилов сладолед, сладка приказка с приятел или чаша червено вино.
Браунито е чудесно шоколадово изкушение, което върви перфектно със ванилов сладолед, сладка приказка с приятел или чаша червено вино. Кафето и солта са най-добри приятели на шоколада в тази рецепта, защото му помагат да ни покаже най-съблазнителните си черти. Въпреки това може да замениш кафето с растително мляко или вода.
Разтапяме 100 г шоколад на водна баня или в микровълнова. Към разтопения шоколад прибавяме олиото и разбъркваме добре до хомогенна смес.
Накисваме смляното ленено семе с 8 с.л. вода за 5-10 мин или докато абсорбира всичката вода и се „желира“.
Смесваме в купа сухите съставки: брашното, захарта, какаото, бакпулвера, солта.
В отделна купа разбъркваме шоколадовата смес заедно с накиснатото ленено семе, соевото мляко и кафето.
Загряваме си фурната до 180 °C.
Комбинираме двете отделни смеси. Изсипваме половината от количеството в тавичка 29см на 19см (покрита с хартия за печене или намазнена и леко набрашнена).
Нарязваме останалите 60 г шоколад и разпръскваме половината по повърхността на браунито. Изсипваме останалата смес и отгоре другата половина от шоколада.
Пече се в предварително загрята до 180 °C фурна за около 40мин.