Супа топчета
С тази рецепта може да разчупите малко традиционното меню и да изненадате сетивата си с нови, но в същото време връщащи назад във времето вкусове.
Ако обичате зеленчукови супи, но не задоволявате мечтите ти за малки месни топчета, които се топят в устата, е време да се опитаме да ви припомним чувството. С тази рецепта може да разчупите малко традиционното меню и да изненадате сетивата си с нови, но в същото време връщащи назад във времето вкусове.
Може да пропуснете фидето, ако не сте свикнали с неговото присъствие в супата топчета, но ние така я харесваме в зеленчуковото кралство. Използвай бяло, пълнозърнесто, овесено брашно или каквото имаш в шкафа. Само не забравяйте да бъдете много внимателни с кюфтенцата, тъй като са крехки и може да се разпаднат, ако разбърквате супата прекалено много.
Време за приготвяне: 15 мин
Време за готвене: 45 мин
Приготвяме лененото яйце, като накисваме 1 с.л смляно ленено семе с 2 с.л вода. Оставяме го за 5-10 мин, докато стане гъсто и желирано.
Накисваме соевата кайма в 1 ч.ч гореща вода за 10мин, като след това изцеждаме излишната вода от каймата.
Намачкваме много добре нахута и подготвяме всички зеленчуци за супата.
Задушаваме лука и чесъна в зехтина. Прибавяме накиснатата кайма, намачкания нахут, соевия сос и подправките и готвим още 3-4 мин.
Сваляме сместа от котлона и прибавяме брашното и лененото яйце. С помощта на ръцете си оформете малки кюфтенца. Имайте предвид, че ще увеличат размера си малко.
В тенджера поставяме нарязаните картофи и моркови с 2 литра вода. След като водата заври, намаляме котлона и оставяме зеленчуците да се сготвят почти изцяло (около 15 мин).
Намаляме котлона на най-ниската степен и внимателно прибавяме кюфтенцата. Оставяме ги да къкрят на слаб огън около 10 мин. Не ги разбъркваме, тъй като са много деликатни и биха се разпаднали, ако супата ври силно.
Заедно с тях добавете и фидето. Накрая прибавяме магданоза, изключваме котлона и сервираме