Веган мусака с гъби и леща
Ето как да си приготвим чудесен веган вариант на любимата на всички мусака.
Ето как да си приготвим чудесен веган вариант на любимата на всички мусака. Лещата и гъби си хармонират идеално, а крайният резултат е вкусен и засищащ.
Количество: 6 порции
Време за приготвяне: 70 минути
Загрейте фурната на 180 градуса.
Обелете картофите и ги нарежете на шайби. Наредете картофи на дъното на съд за печене, така че да го покриете. Поръсете ги леко със сол. Запазете останалите шайби картофи.
В тиган загрейте 2 с.л. зехтин и задушете в тях на ситно нарязания лук за около 4-5 минути. Добавете на ситно нарязаните моркови и на ситно нарязаните гъби, гответе на среден огън около 5 минути. Добавете лещата и разбъркайте.
В купа смесете доматеното пюре, соевия сос, захарта, горчицата и 120 мл. вода/зеленчуков бульон. Разбъркайте добре до еднородна смес и изсипете в тигана при лещата и зеленчуците. Разбъркайте добре и овкусете с чубрица, сол и череп пипер. Гответе още 2-3 минути.
Изсипете плънката внимателно върху картофите. Загладете с лъжица и наредете отгоре останалите шайби картофи и поръсете и тях лекичко със сол. Печете 45 минути във фурната.
След 50 минути горните картофи би трябвало да са сготвени и да можете да ги прободете с вилица. Смесете нахутеното брашно и водата в купа, разбъркайте добре. Добавете малко соево кисело мляко и разбъркайте до еднородна смес и добавете останалото соево мляко. Овкусете със сол, сол кала намак и хранителна мая. Залейте мусаката и печете във фурната около 15 минути.
Оставете мусаката леко да поизстине, преди да разрежете. Определено на следващия ден е по-вкусна, затова препоръчвам ако имате възможност да я направите по-рано през деня или дори на предния.
*Сол кала намак се използва, защото леко мирише на яйца. Ако нямате, просто я пропуснете, не е задължителна.