Доматена супа с кокос
Тази рецепта е много подходяща за лятото, когато пазарите са отрупани от домати и вече салатата не е вариант
Тази рецепта е много подходяща за лятото, когато пазарите са отрупани от домати и вече салатата не е вариант. Като веган алтернатива на сметаната може да се използава кашу или както тук – кокосът се оказа добра алтернатива на сметаната и определено донесе търсения необичаен вкус.
Кокосът се отваря и месестата част се блендира заедно с водата му и допълнителна чаша вода.
Нарязаният лук „запържваме“ за една-две минути в предварително загрят тиган с лъжица вода. Не използваме рафинирано мазнини тук, защото кокосът сам по себе си е достатъчно мазен.
След като лукът стане почти прозрачен, добавяме блендирания кокос, настърган морков и чесън. Оставяме на тих огън.
Нарязаните домати блендираме с останалата смес, добавяме черния и червен пипер.
Хомогенната смес изсипваме в голяма тенджера и варим с четири до шест чаши вода на тих огън. След 30 минути супата е готова.