fbpx

Доматена супа с кокос

Тази рецепта е много подходяща за лятото, когато пазарите са отрупани от домати и вече салатата не е вариант

СупиДжордж

Доматена супа с кокос

Тази рецепта е много подходяща за лятото, когато пазарите са отрупани от домати и вече салатата не е вариант. Като веган алтернатива на сметаната може да се използава кашу или както тук – кокосът се оказа добра алтернатива на сметаната и определено донесе търсения необичаен вкус.

Необходими съставки:

1 кокос
1 кг домати
1 морков
1 глава лук
1 скилидка чесън (по желание)
1 лъжица червен пипер
1/2 лъжичка черен пипер

Начин на приготвяне:

Кокосът се отваря и месестата част се блендира заедно с водата му и допълнителна чаша вода.

Нарязаният лук „запържваме“ за една-две минути в предварително загрят тиган с лъжица вода. Не използваме рафинирано мазнини тук, защото кокосът сам по себе си е достатъчно мазен.

След като лукът стане почти прозрачен, добавяме блендирания кокос, настърган морков и чесън. Оставяме на тих огън.

Нарязаните домати блендираме с останалата смес, добавяме черния и червен пипер.

Хомогенната смес изсипваме в голяма тенджера и варим с четири до шест чаши вода на тих огън. След 30 минути супата е готова.

Бележки:

  • Хубаво е да се готви с мазнините на цели плодове, зеленчуци или семена, защото те добавят от собствения си вкус и въпреки това много по-добре се вписват в ястието.
  • Доматената супа е лека и свежа, напълно достойна за горещите летни дни. Ако на балкона си гледаш босилек, сега е неговия момент.
  • Сервираме с няколко листа пресен босилек.

Включи се в нашето 22-дневно веган преживяване

Можеш да ни подкрепиш и като: