fbpx

Факти за храненето

Здрави веган деца

Според американската Академия по хранене и диететика, балансираното веган хранене е подходяща за бебета и деца.

Според академията, „подходящо планираните веган диети са здравословни, хранително адекватни и могат да осигурят ползи за здравето при превенция и лечение на някои заболявания. Тези диети са подходящи за всички етапи от жизнения цикъл, включително бременност, кърмене, кърмаческа възраст, детство, юношество, зряла възраст и за спортисти“.

Трябва да се има предвид, че когато децата са приучени към здравословна раститело хранене от ранна възраст, има и голяма вероятност и като възрастни да харесват и предпочитат здравословни храни. Според нашия опит децата, които са вегани от раждането си, обикновено са по-отворени към нови вкусове и текстури.

Няколко съвета за балансирано веган хранене за съвсем малки и по-големи деца:

  • Първо добави, после махни: Преди да премахнеш животинските продукти от менюто, постепенно го обогатявай с разнообразни здравословни растителни храни – това е особено важно при децата. Макар че от време на време може и да не работи, важно е да бъдем търпеливи и да продължаваме да предлагаме на децата нови храни, дори ако преди са заявили, че не ги харесват.
  • Бобовите култури са ключът към балансираното хранене: Бобовите култури са важен източник на протеини, желязо и цинк, които са жизненоважни за растежа. Ако децата ти не са свикнали да ядат бобови растения, важно е да ги оставиш да свикнат с тях, преди да премахнеш месото и другите животински продукти от менюто им, за да избегнеш вредата, която може да бъде причинена от небалансирано хранене. При отбиването на бебета се препоръчва да се започне с по-лесно смилаеми бобови растения като леща, тофу, грах и боб мунг, след което да се премине към по-сложните. За да се улесни храносмилателната система на малките деца, е добре тези храни да покълнат или поне да се накиснат преди готвене и задължително да се готвят до пълното им омекване.
  • Дневна доза калций: Тофу, соево мляко, неолющен тахан, сайтан, бял боб, броколи, зелен фасул и портокали са няколко примера за богати на калций растителни храни, които да включиш в диетата на децата си (а и в своята!)
  • Използвай соево мляко: Приемът на соево мляко не е задължителен, но ако децата ти консумират растителни млека, соята е най-добрият избор, тъй като е по-хранителна и много по-богата на протеини от другите видове растителни млека (провери етикетите в супермаркета и се убеди сам). Важно е да уточним, че соевото мляко НЕ е заместител на майчиното мляко или храните за кърмачета.
  • Спокойно използвай мазнини: Препоръчително е да включваш здравословни мазнини в ежедневното меню на децата си – например зехтин, авокадо, тахан и други масла от ядки и семена. Това е особено важно за малките деца на възраст от 6 месеца до 2 г., както и за придирчивите в храненето.
  • А добавките? Всички вегани, включително и децата, трябва да приемат добавки с В12 – препоръчва се да им се дават на всеки 2-3 дни, като се започне от 6-месечна възраст. Освен това за всички бебета (независимо от начина им на хранене) се препоръчва добавка с витамин D от раждането в продължение на поне 1 година, а в някои страни се препоръчва и добавяне на желязо, витамин А и витамин С. За конкретните нужди на твоето дете препоръчваме да се консултираш с диетолог или педиатър.

А по-придирчивите към храната деца? Има много начини да включиш бобови растения, масла от ядки и семена и тофу в диетата на децата си. Опитай кюфтенца от леща и тахан, използвай брашно от нахут или леща в различни печива, направи панирано тофу или дори добави бял боб към картофеното пюре. Имаш нужда от още идеи? Попитай в групата и ние с удоволствие ще ти дадем няколко съвета.

Също така, винаги е добра идея да се консултираш с диетолог относно прехода на семейството ти към веганизъм.

Включи се в нашето 22-дневно веган преживяване

Можеш да ни подкрепиш и като: