fbpx

Факти за храненето

Има ли нужда от добавки при веган хранене?

Единствената добавка, която всеки веган трябва да приема, е витамин В12. Ако се храниш балансирано с бобови растения, зърнени храни, зеленчуци, плодове, ядки и семена в подходящи количества, би трябвало да си набавяш всички необходими хранителни вещества.

Желязо, калций и цинк: Всички тези минерали можеш да си набавяш от бобовите растения (особено след накисване или покълване), пълнозърнестите храни, зелените зеленчуци, обогатените храни, ядките и семената. Тъй като витамин С повишава усвояването на желязото, най-добре е да добавяш добър източник към ястията си, например прясна салата, домати или чушки.

Йод: Можеш да си го набавяш от йодирана сол и морски зеленчуци.

Омега-3: Можеш да си набавяш омега-3 (алфа-линоленова киселина) от ленено семе, семена от чиа, коноп, рапично масло и орехи.

Витамин D: Диетата ни няма много общо с нивата на витамин D, тъй като основният му източник е ендогенното произвеждане след излагане на слънчева светлина. В случаите на недостиг най-доброто решение е хранителна добавка. Повечето добавки съдържат холекалциферол – витамин D3 от животински източник, но можете да си намериш и веган добавки на базата на D2 (ергокалциферол) и D3 от лишеи. Трябва да се отбележи, че в случаите на съществуващ дефицит, бременност, кърмене, бебета под една година или лица със специфични медицински състояния, които изискват прием на добавки (независимо че си веган), трябва да се консултираш с лекар или диетолог.

Включи се в нашето 22-дневно веган преживяване

Можеш да ни подкрепиш и като: