fbpx

Факти за храненето

Слонът в стаята – газовете

Преминаването към веган хранене може да повлияе на храносмилателната ти система. Високото съдържание на фибри в много растителни храни може да подобри движението на червата, което води до по-чести и/или по-меки изпражнения. Освен това в някои случаи незабавното преминаване към диета с високо съдържание на фибри може да доведе до нежелани странични ефекти като подуване на корема, прекомерно образуване на газове и болки в стомаха.

Няма място за притеснение! За щастие, организмът постепенно се приспособява, при условие че нямаш вече съществуващи проблеми с храносмилането (но дори и да имаш такива, пак има неща, които можете да направиш, за да ги отстраниш).

Ако изпитваш някой от горепосочените симптоми или знаеш, че храносмилателната ти система има склонност към проблеми – опитай тези съвети:

Разумен избор на бобови растения: Те са добре известни с това, че предизвикват газове. Опитвай да накисваш и дори да покълваш бобовите растения, преди да ги приготвяш. Опитай също и да използваш по-лесно смилаеми бобови растения, като леща, боб мунг и тофу.

Често и по малко: Храни се на малки порции през целия ден, яж бавно и дъвчи добре храната.
Намали до минимум консумацията на пълнозърнести храни: За да балансираш приема на фибри, започни с рафинирани зърнени храни и постепенно включвай повече пълнозърнести храни в диетата си, докато организмът ти се адаптира.

Намали до минимум консумацията на вече известните пакостници: Кръстоцветните зеленчуци, артишокът и нискокалоричните храни, съдържащи полиоли като сорбитол и манитол, могат да допринесат за образуването на газове и подуване на корема. Можеш постепенно да въвеждаш отново тези храни в диетата си, докато организмът ти се адаптира.

Води си хранителен дневник: Той може да ти помогне да идентифицираш проблемните храни.

Бъди активен: Редовната физическа активност може да помогне за поддържане на здравословна функция на храносмилателната система.

Включи се в нашето 22-дневно веган преживяване

Можеш да ни подкрепиш и като: