fbpx

Факти за храненето

Здрави кости в здраво тяло

Веган храненето предлага много източници на калций! Той се съдържа в тофу, бял боб, броколи, тахан и др. Но има и още начини да поддържаме костите си здрави. Любопитен ли си?

Колко калций ни е необходим? Зависи кого питаме.

Според препоръките на САЩ трябва да консумираме 1000-1200 мг на ден – много голямо количество. Във Великобритания препоръката е само 700 мг на ден. Балансираната веган диета обикновено съдържа това количество по естествен начин, особено когато редовно се консумират богати на калций храни като тофу, соево мляко, бял боб, неолющен тахан, сайтан, портокали и зелени зеленчуци (като броколи, зеле, зелен фасул). Според няколко проучвания е възможно веганите да се нуждаят само от 500-600 mg калций на ден, но няма достатъчно доказателства, за да се промени настоящата препоръка за прием на калций.

Друг важен хранителен елемент за здрави кости е витамин D. Въпреки че в идеалния случай бихме си набавяли този важен витамин от слънцето, повечето от нас не получават достатъчно слънчева светлина през по-голямата част от времето – ето защо много хора имат недостиг, независимо от начина си на хранене. Винаги е добра идея да проверяваш нивото си на витамин D от време на време и да приемаш добавки, ако е необходимо. Ако вече знаеш, че трябва да приемаш добавка, не се колебай да ни попиташ в групата. Имай предвид, че много от добавките с витамин D не са веган – но ние можем да те насочим към тези, които са.

Не забравяй, че редовните физически упражнения са най-добрият начин да поддържаш костите си здрави и силни.

Включи се в нашето 22-дневно веган преживяване

Можеш да ни подкрепиш и като: