fbpx

Факти за храненето

Запознай се с полезните въглехидрати

Пълнозърнестите храни, бобовите растения, плодовете и зеленчуците са отлични източници на добри въглехидрати. Те ще ти помогнат да поддържаш теглото си и да се чувстваш сит задълго.

Когато хората казват, че от въглехидратите се пълнее, те обикновено имат предвид празни въглехидрати: сладкиши или други печива, които съдържат много олио или мазнини, или рафинирани зърнени храни – бял хляб, макаронени изделия, бял ориз и дори картофено пюре или пържени картофи – гарнитурата, която може би си свикнал да ядеш заедно с месото. Когато махнем месото и го заменим с повече празни въглехидрати, е възможно да наддадем на тегло, тъй като този тип ястия не са особено засищащи и сме склонни да ядем повече.

И така, какво да направиш?
Започни да ядеш добри въглехидрати. Те се съдържат в пълнозърнестите храни, бобовите растения и зеленчуците. Тези храни съдържат и много фибри, които поддържат чувството за ситост за известно време и помагат за предотвратяване на заболявания.

Като цяло, ако искаш да поддържаш или да намалиш теглото си – яж голямо разнообразие от зеленчуци – при всяко хранене ПОНЕ половината от чинията ти трябва да е зеленчуци. Яж малки количества ядки и други мазнини – например една шепа ядки, 2 супени лъжици нерафиниран тахан и една супена лъжица зехтин трябва да са достатъчни за един ден. Сосовете, дресингите и пастите на основата на ядки, фъстъчено масло или високомаслено соево сирене са висококалоричен капан, затова се опитай да сведеш приема им до минимум.

Сведи до минимум приема на преработени храни. Домашно приготвените ястия винаги са по-добри, когато имаме контрол върху съставките. Препоръчително е да се консумират 2-3 порции плодове на ден – не е проблем от време на време да хапваш и малко повече.

Ако се опитваш да отслабнеш, винаги е добра идея да потърсиш помощ и подкрепа, било то в група за отслабване или чрез диетолог или специалист по хранене – каквото работи най-добре за теб, за да ти помогне да се придържаш към него и да намериш конкретни решения за твоята ситуация. Това може да се окаже по-полезно от всички случайни съвети за отслабване, които можеш да намериш в интернет.

Включи се в нашето 22-дневно веган преживяване

Можеш да ни подкрепиш и като: