fbpx

Факти за храненето

Веган желязо? Навсякъде е!

Лесно е да си набавяш достатъчно желязо при веган хранене: не забравяй да включваш бобови растения, пълнозърнести храни, ядки и семена в ежедневното си меню. Ето някои прости трикове за по-добро усвояване на желязото.

Противно на общоприетото схващане, растителните храни са богати на желязо: бобовите растения, пълнозърнестите храни, ядките и семената и техните масла, зеленолистните и други зелени зеленчуци са отлични източници.

Само за сравнение, за да консумираш количеството желязо в една чаша бобови храни или 1-2 супени лъжици небелен тахан (сусамово масло), би трябвало да изядеш 450 грама пилешки гърди.

Усвояването на желязото обаче зависи от много фактори. Ето няколко съвета, за да увеличиш максимално усвояването на желязото при веган хранене:

  • Накисвай бобовите храни преди готвене.
  • Пресните плодове и зеленчуци подобряват усвояването на желязото, затова се старай да ги включвате във всяко хранене.
  • Тъй като кофеинът може да намали усвояването на желязото, старай се да избягваш пиенето на кафе или чай по време на хранене. Вместо това го пий поне 30 минути преди или след това.

Тъй като анемията засяга предимно жени на възраст 20-50 години поради загубата на кръв по време на менструация, се препоръчва жените да се уверят, че консумират достатъчно количество богати на желязо храни и да използват предложените методи за повишаване на усвояването.

Включи се в нашето 22-дневно веган преживяване

Можеш да ни подкрепиш и като: