fbpx

Факти за храненето

Веган бременност? ДА!

Добри новини: можеш да си веган по време на бременност! Както при всяка бременност, трябва да спазваш някои важни правила. Независимо дали преминаваш към веган хранене, или си веган от известно време, моля, прочети надолу.

Веган храненето при бременност носи редица ползи, като например намален риск от гестационен диабет и прекомерно наддаване на тегло по време на бременност. Трябва обаче да спазваш тези прости правила:

  • Без драстични промени в диетата – ако преди предизвикателството храненето ти се е основавало на месо, яйца и млечни продукти, постепенният преход може да е по-добър за теб. Драстичните промени могат да навредят на развитието на плода или дори да доведат до спонтанен аборт. Това се дължи не на самото веган хранене, а на бързата промяна. Това не означава, че трябва да се откажеш от веганизма, но означава, че в това специално състояние постепенният преход може да е по-удачен. Би могла да опиташ да намалиш консумацията на животински продукти по време на първото си предизвикателство, след което да се запишеш за още един “рунд”, за да опиташ да си 100%.
  • Протеини – веган храната определено може да осигури достатъчно протеини по време на бременността ти, така както могат да осигурят достатъчно протеини и по принцип. Въпреки това по време на бременността е важно да се стараеш да включваш богати на белтъчини храни – като бобови растения, тофу, TVP, соево мляко и сайтан – в поне 2 хранения на ден или дори повече.
  • Йод – бременните и кърмещите жени се нуждаят от голямо количество йод в храната си за правилното развитие на плода и за предотвратяване на увреждането на собствената им щитовидна жлеза. Не забравяй да консумираш богати на йод храни като водорасли уакаме, комбу или ламинария няколко пъти седмично (в умерени количества) или се увери, че пренаталните ти витамини съдържат достатъчно количество.
  • Хранителни добавки – фолиева киселина, витамин В12 и желязо. Препоръчително е всички бременни жени да приемат добавка с фолиева киселина преди и по време на бременността, както и добавка с желязо от втория триместър до шест седмици след раждането. Също така е важно да се приема ежедневно добавка с витамин В12 по време на бременността и кърменето.
  • Омега-3 – най-добрият източник на омега-3 в растителната диета са семената от чиа или ленено семе. Тези източници са достатъчни за повечето вегани. Ако искаш да си сигурна, че си набавяш достатъчно омега-3 по време на бременността, трябва да приемаш добавка на основата на морски водорасли.

При необходимост се консултирай с диетолог. Ако имаш някакви проблеми или не си сигурна как да приложиш горните препоръки, клиничен диетолог може да ти помогне.

Включи се в нашето 22-дневно веган преживяване

Можеш да ни подкрепиш и като: