fbpx

Факти за храненето

Соята – здраве в много форми

Соевите храни могат да играят важна роля във веган храненето. Тофу, темпе, соево мляко и храни, произведени от соев протеин, са добри източници на редица хранителни вещества.

Соята е специална, здравословна бобова култура, която е пълна с висококачествени протеини, витамини и минерали. Има много продукти, произведени от соя, като едамаме, соево мляко, тофу, темпе, TVP и др. Обогатените соеви продукти също са чудесен източник на калций. За съжаление има много подвеждащи данни за соята и здравето.

Ето 5 факта за нея, които ще те улеснят:

  1. Соята може да намали риска от рак – Съществуват значителни доказателства от много научни изследвания, че умереният прием на традиционни соеви храни (като едамаме, тофу и темпе) е свързан с по-нисък риск от рак на простатата при мъжете и от развитие и рецидив на рак на гърдата при жените. Диетичните насоки за превенция на рака на Американското дружество за борба с рака (ACS) от 2012 г. също подкрепят консумацията на соя като част от здравословното хранене. Ефектът от по-преработените соеви продукти, като TVP и имитиращи меса, изглежда неутрален.
  2. По-голямата част от соята, отглеждана за консумация от човека, не съдържа ГМО. Ако се притесняваш от ГМО, просто провери дали на етикета на продукта има надпис „без ГМО“. Трябва да се отбележи, че няма научни доказателства, че ГМО има отрицателно въздействие върху нашето здраве.
  3. Соята се счита за безопасна през целия жизнен цикъл – от детството до старостта – като част от балансирано хранене. Изглежда, че соята не оказва неблагоприятно въздействие върху половата зрялост и развитие, мъжката репродукция или размера на гърдите.
  4. Соята не повишава риска от хипотиреоидизъм – и не оказва неблагоприятно въздействие върху функцията на щитовидната жлеза. Съществуващият хипотиреоидизъм трябва да се лекува медицински и не изисква премахване на соята от диетата. Трябва да се отбележи, че соевите продукти не трябва да се консумират с лекарства за щитовидната жлеза, тъй като могат да повлияят на усвояването им.
  5. Можеш да си веган, без да консумираш соя, поради алергия към соя или по личен избор. Въпреки че е жалко да се откажеш от такава питателна и лесна за употреба съставка, е напълно възможно е да си веган, без да консумирате соеви продукти. Просто не забравяй да ядеш много други бобови растения, като грах, леща, нахут и всички видове боб.

Включи се в нашето 22-дневно веган преживяване

Можеш да ни подкрепиш и като: