Факти за храненето
Дори и да избягваш глутена, със сигурност можеш да се наслаждаваш на вкусно и балансирано веган хранене. В допълнение към бобовите растения, соевите продукти, зеленчуците, плодовете, ядките и семената, можеш да хапваш безглутенови зърнени храни и подобни продукти като ориз, царевица, безглутенови макаронени изделия, хляб и хлебни изделия, теф, просо, елда и киноа.
Ако страдаш от целиакия, веган храненето може да се окаже известно предизвикателство, но определено е възможно! По-долу ще намериш едно примерно меню за теб. Пациентите с целиакия може да предпочетат да се консултират с диетолог за индивидуално меню – опитай да намериш такъв, който е запознат с веган начина на живот.
– Закуска
Оризови питки с тахан / авокадо / хумус / леща и пресни зеленчуци
– Лека предиобедна закуска
Шепа ядки + плод
Или: 1 филийка безглутенов хляб със сладко по твой избор
Или: Нарязани пресни зеленчуци (моркови, краставици, чушки, чери домати, гъби и др.)
– Обяд
Голяма салата от сезонни зеленчуци, зеленолистни зеленчуци, ядки и семена и бобови растения (напр. варен нахут, покълнала леща или мариновано тофу)
Или: омлет от брашно от нахут + малка салата
Или: омлет от тофу + малка салата
Или: готвено ястие, същото като вечерята
– Следобедна закуска
Същото като сутрешната лека закуска
– Вечеря
Варена киноа/ориз/елда с варена леща/бобови култури и зеленчуци (например моркови, тиквички, тиквички и др.) и пресни билки (магданоз, босилек, мента и др.)
Или: пържени зеленчуци и тофу/бобови култури
Или: бобени кюфтенца от нахутено/оризово/царевично брашно (можеш да направиш голяма партида и да ги замразиш)
Или: чушки, пълнени с пълнозърнест ориз и леща
Или: чиния хумус с пресни зеленчуци
Опитай да включиш малка салата или пресни нарязани зеленчуци със супена лъжица нерафиниран тахан.