fbpx

Факти за храненето

Протеините са навсякъде

Веганите могат да си набавят протеини в изобилие! Растителният протеин се съдържа основно в бобовите растения (боб, леща, нахут, тофу и др.), но на практика се крие и в почти всичко, което ядем.

Телата ни се нуждаят от много малки количества протеин: децата се нуждаят средно от около 20-35 грама на ден, а тийнейджърите и възрастните – от около 50-70 грама. По-голямата част от населението консумира над два пъти повече от това количество.

Лесно е да се достигне това количество с веган хранене, особено ако всеки ден ядем бобови растения и продукти (боб, леща, нахут, тофу, соево мляко). Всъщност протеини има в почти всичко, което ядем като вегани – зърнени храни, зеленчуци, плодове, ядки и семена.

Спортистите се нуждаят от по-големи количества протеини, но с правилно планиране е лесно да се консумира достатъчно количество.

Какво да кажем за пълноценния протеин? Американската Академия по хранене и диететика неотдавна посочи нещо относно веган диетите – терминът „пълноценен протеин“ е подвеждащ, и заяви, че „Протеинът от различни растителни храни, консумиран в течение на деня, осигурява достатъчно количество от всички незаменими (есенциални) аминокиселини, когато са задоволени калорийните нужди.“

Включи се в нашето 22-дневно веган преживяване

Можеш да ни подкрепиш и като: