fbpx

Факти за храненето

Омега-3 мастни киселини от естествен растителен произход

Орехите, лененото семе и чиата са здравословни и надеждни източници на омега-3. Можеш да ги поръсиш върху салата, да ги блендираш в смути или дори да ги направиш на пудинг!

Омега-3 са група мастни киселини, за които е известно, че помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания, за развитието и функционирането на мозъка и за предотвратяване на инфекции. Съществуват 3 основни вида омега-3: Алфа-линоленова киселина (ALA), която се съдържа в различни растителни храни, е най-малко активната форма в организма; и DHA и EPA, по-активните форми, се намират в дълбоководните морски водорасли, а също и в рибите, които ги консумират. Телата ни могат да използват омега-3 от растителен произход вместо от животински, но за да го направят в достатъчна степен, се нуждаят от много концентрирани източници на омега-3. Най-концентрираните източници на омега-3 на растителна основа са лененото семе и семената от чиа, които съдържат и големи количества калций и желязо. И двете могат да се поръсват върху салата или да се смесват в смути. Можеш също така да си направиш пудинг от чиа с любимото си растително мляко – ето една проста рецепта тук.

Не е необходимо да приемаш добавка с омега-3, освен ако не си бременна, не кърмиш или нямаш високи нива на липидите в кръвта. Няколко компании произвеждат добавки на растителна основа.

Включи се в нашето 22-дневно веган преживяване

Можеш да ни подкрепиш и като: