fbpx

Факти за храненето

Добавка на витамин B12 – лесното и естествено решение

Знаеше ли, че най-естественият източник на витамин В12 са бактерии? Веганите си го набавят чрез хранителни добавки, които се произвеждат с помощта на същите бактерии.

Нито едно животно не произвежда свой собствен В12 – единственото същество, което може да го произвежда, са бактериите, които се намират в почвата, изпражненията и замърсената вода. Всъщност в днешно време В12, който се съдържа в месото на животните, често идва от добавка, която се дава на селскостопанските животни. Вероятно в далечното минало нашите предци са си набавяли В12 от нечиста храна и замърсена вода, а не от пържоли на скара! Днес, за щастие, в повечето страни сме се отървали от дизентерията, холерата и други инфекциозни заболявания, но сме загубили и най-надеждния си източник на В12.

Важно е да се подчертае, че този витамин е жизненоважен за нервната ни система и неговият недостиг може да доведе до възможно необратимо увреждане на нервите и мозъка.

Единственият надежден източник на В12 във веганската диета е хранителна добавка, произведена с помощта на същата тази бактерия. Противно на слуховете, които може да си прочел в интернет, не можете да си набавите В12 чрез спирулина, ферментирали храни, хранителни дрожди или немити продукти. Съществуват някои веган храни, които са обогатени с В12, но добавеното количество обикновено е малко и за да си сигурен, все пак се препоръчва добавка с В12. Добавките с В12 се приемат лесно и нямат странични ефекти.

Изследванията показват отново и отново, че веганите, които не приемат добавки с В12, са изложени на риск от дефицит, докато веганите, които ги приемат, са в безопасност.

Повечето вегани могат да приемат добавката веднъж на всеки 2-3 дни. Ако имаш дефицит в момента или ако си бременна или кърмиш, трябва да я приемаш ежедневно.

Включи се в нашето 22-дневно веган преживяване

Можеш да ни подкрепиш и като: