fbpx

Факти за храненето

6 факта за храненето и рака

Световната здравна организация заяви, че преработените меса (включително шунка, бекон, салам и наденици) са канцерогенни. Добре е също така да се има предвид, че балансираната веган диета е отлична стратегия за предотвратяване на рак на дебелото черво и други видове рак.

Преработените меса – определено канцерогенни:
През октомври 2015 г. Световната здравна организация за първи път класифицира преработените меса (включително шунка, бекон, салам и др.) като канцерогенни вещества от група 1 (като цигарите и азбеста), а червеното месо – като канцерогенно вещество от група 2А (като пестицидите и изгорелите газове от дизеловите двигатели). Тази класификация се основава на над 800 проучвания и експертите изчисляват, че всеки 50 г преработено месо, консумирани на ден, повишават риска от рак на дебелото черво с 18%.

Канцерогени в пилешкото месо:
Пилешкото месо съдържа няколко вещества, които могат да бъдат канцерогенни. На първо място, когато животинските белтъчини се овъглят при висока температура – на барбекю, скара или тиган – се превръщат в доста опасен канцероген (един от същите канцерогени, които се съдържат в цигарите). В този смисъл пилешките гърди без кожа всъщност са по-опасни от пилешките гърди с кожа (наситените мазнини в кожата обаче също причиняват своите вреди). Освен това пилешкото месо обикновено е замърсено с няколко канцерогена, като кадмий и диоксини. Необходими са още изследвания, за да се определи връзката между консумацията на пилешко месо и рака, но едно нещо знаем със сигурност: то няма да ни предпази от болестта.

Млечните продукти могат да причинят рак на простатата:
Млечните продукти се свързват с повишаването на риска от рак на простатата и смърт от това заболяване. В изследване, проведено върху десетки хиляди лекари в The Harvard School of Public Health, е установена пряка връзка между консумацията на млечни продукти и смъртоносния рак на простатата (особено пълномасленото мляко) и по-малко смъртоносните разновидности на заболяването (особено обезмасленото мляко). Изследователите смятат, че причините за това са прекомерните количества калций, инсулиноподобни растежни фактори (IGF-1), фитинова киселина и фосфати – всички те свързани с повишен риск от рак на простатата.

Фибри срещу рака:
Какво може да ни предпази от рак? На първо място, приемът на фибри (влакнини). В проучване, проведено върху повече от половин милион мъже и жени в цяла Европа, е установено, че високият прием на фибри (характерен за здравословната веган диета) понижава риска от смърт от рак.

Антиоксиданти – естествената ваксина срещу рак:
Друг антиканцероген в храната са антиоксидантите, които се срещат в много по-големи количества в растителната храна (в сравнение с животинските продукти). Антиоксидантите могат да забавят и предотвратят раковите процеси в организма ни. В растителната храна средното количество антиоксиданти е 100 пъти по-високо, отколкото в животинските продукти, според изследвания на хиляди растителни и животински храни.

Соята се бори с рака на гърдата:
„Съществуват все повече доказателства, че консумацията на традиционни соеви храни като тофу може да намали риска от рак на гърдата, простатата или ендометриума (лигавицата на матката), а има и някои доказателства, че може да намали риска от някои други видове рак. Това може да се дължи на факта, че изофлавоните всъщност могат да блокират по-силните естествени естрогени в кръвта.“ (Американско дружество за борба с рака)

Включи се в нашето 22-дневно веган преживяване

Можеш да ни подкрепиш и като: