Често задавани въпроси

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е pinkicon.png

Всичко, което искаш да знаеш за програмата:

Обмисляш да се включиш в Опитай 22? Не си сигурен дали е подходяща за теб? Ето списък с често задавани въпроси, които ще ти помогнат да решиш. В случай, че имаш други въпроси, не се колебай да ни ги зададеш!

Как работи програмата?

След като попълниш формуляра за регистрация, автоматично ще бъдеш пренасочен към затворена група във Facebook. Тази група ще бъде с теб по време на цялото предизвикателство. Изпрати заявка за членство и след като бъдеш приет в групата (моля, бъди търпелив, може да отнеме ден-два, ако групата е много натоварена), ще можеш да се запознаеш с ресурсите в нея и да участваш. Членовете на групата са хора, които искат да опитат веган начина на живот точно като теб, заедно с екип от ментори, който включва опитни вегани и клинични диетолози, които с удоволствие ще отговорят на всеки твой въпрос. Всеки ден ще публикуваме в групата дневно предизвикателство или малък съвет, за да узнаеш нещо ново за веганизма. По този начин ще можеш да се запознаеш с различни аспекти на веган начина на живот по време на предизвикателството. На всеки няколко дни ще получаваш и имейл с дневните предизвикателства и допълнителна информация и съвети.

Какво правят диетолозите?

Диетолозите отговарят на твоите въпроси в групата във Facebook и предоставят информация и съвети относно балансираното веган хранене. В раздела с албуми на групата ще намериш албум, наречен “Бюрото на диетолога”, който съдържа отговори на често задавани въпроси – например как веганите си набавят нужните протеини, как да избегнем анемията и как се съчетава веган режима на хранене с активния начин на живот.
Ако имаш специфично здравословен проблем или се нуждаеш от индивидуален хранителен режим, Предизвикателството не може да се възприема като алтернатива на индивидуалното консултиране по въпросите на храненето. Препоръчваме ти да се обърнеш към местен диетолог, докато участваш в Предизвикателството.

Ако не искам да използвам Фейсбук, мога ли да се включа в предизвикателството?

Разбира се! Можеш да участваш в предизвикателството само чрез имейл (просто се увери, че съобщенията на предизвикателството не попадат в спам папката ти). Но според нашия опит няма заместител на съветите и подкрепата, които предоставяме в групата във Facebook. Достатъчно е да отделиш дори 15 минути на ден във Facebook: можеш да видиш за какво пишат останалите участници, да задаваш свои собствени въпроси, да получаваш идеи за рецепти, да споделяш своя опит и да харесваш публикациите и отговорите, които ти допадат и са смислени за теб. Опитът ни показва, че активното участие във Facebook групата значително улеснява прехода към веганизъм. Ако не си във Facebook, винаги можеш да създадеш акаунт само за програмата. Не е нужно изобщо да разкриваш лична информация или да използваш профила си.

Какво представлява “дневното предизвикателство”?

По време на Опитай 22 всеки ден ще публикуваме по едно дневно предизвикателство. Обикновено тези малки задачи са доста лесни и дори вкусни: например да опиташ веган десерт, да направиш веган сандвич или да приготвиш ястие с тофу или пък веган мусака. Понякога ще трябва да пазаруваш нова съставка, а друг път ще трябва да експериментираш в кухнята или да посетиш веган ресторант. Възползвай се от тази възможност, за да опознаеш нови вкусове, да опиташ нови ястия и да си поиграеш с храната! Това е забавно и полезно само по себе си.

Ако предизвикателството се осъществява във Фейсбук, защо трябва да дам имейл адреса си?

Изпращаме ти кратък бюлетин с предизвикателствата по имейл веднъж на няколко дни. Ако предпочиташ да не получаваш тези имейли, можеш да въведеш неактивен имейл адрес. Въпреки това препоръчваме да ги получаваш – те са удобно напомняне за ежедневните предизвикателства, а също така са добър начин да запазиш цялата информация, в случай че ти потрябва за в бъдеще. Във всеки случай можеш по всяко време да премахнеш адреса си от имейл списъка.

Да! Готов съм да опитам веган! За мен ли е?

За мен ли е ако искам да премина към веган начин на живот постепенно?

Нашата подготвителна програма е точно за теб! Преди началото на Опитай 22 твоята група във Фейсбук ще бъде в подготвителна фаза, през който период можеш да опиташ  и да придобиеш представа за Предизвикателството, преди да се ангажираш дългосрочно. Да бъдеш веган в продължение на 22 дни е по-лесно, отколкото звучи, но ако смяташ, че имаш нужда от повече време, винаги можеш да се запишеш за следващия кръг на Предизвикателството.

Бременна съм. Предизвикателството подходящо ли е за мен?

Да си веган по време на бременност не е проблем – дори може да бъде полезно за предотвратяване на гестационния диабет и прекомерното наддаване на тегло. Въпреки това, ако обичайната ти диета се основава предимно на месо, яйца и млечни продукти, може би е по-добре да направиш по-постепенен преход. Драстичните промени в диетата ти могат да навредят на развитието на плода или да предизвикат спонтанен аборт – не заради самата веган диета, а заради драстичната промяна. Това не означава, че трябва да се откажеш от растителния начин на хранене. Означава обаче, че трябва да преминеш постепенно през този специален период от живота си. Препоръчваме ти, когато се включиш в първия си кръг на Предизвикателството, да се опиташ да намалиш консумацията на животински продукти. След това можеш да се присъединиш и да опиташ пълна веган диета.

Аз съм атлет. Опитай 22 подходяща ли е за мен?

Абсолютно! Да бъдеш веган и спортист не е никакъв проблем, а в някои случаи дори може да подобри резултатите ти. 

Опитах се да бъда веган веднъж, но се чувствах слаб. Мислите ли, че Предизвикателството би могло да ми помогне да го направя по правилния начин този път?

Съжаляваме да чуем за това ти не толкова приятно преживяване. Предизвикателството определено може да ти помогне да направиш прехода по правилния начин. Поставяме специален акцент върху разнообразното, балансирано хранене, което ще осигури на организма ти всичко, от което то се нуждае. Понякога драстичните промени в начина на хранене могат да те накарат да се почувстваш слаб в началото, но това усещане обикновено преминава в рамките на няколко седмици, когато тялото свикне с новия начин на живот.

Аз ям месо, но децата ми са веган и не знам какво да им готвя. Предизвикателството подходящо ли е за мен?

Преди всичко, ако детето е на възраст над 14 години, препоръчваме му да се включи в Предизвикателството самостоятелно. Ако искаш сам да опиташ веган начина на хранене, дори и само за 22 дни, си добре дошъл да се присъединиш към Опитай 22 и да го изпиташ заедно с тях. Препоръчваме също така да ги заведеш на индивидуална консултация по хранене с клиничен диетолог.

Имам целиакия. Мога ли да се присъединия към Предизвикателството?

Да, абсолютно! Дори сме ти приготвили примерно безглутеново меню.

Имам диабет/сърдечно-съдово заболяване. Мога ли да се присъединия към Предизвикателството?

Да, можеш. Тъй като обаче преходът към веган начин на хранене може да повлияе на дозите на лекарствата ти, важно е да уведомиш лекаря си за промяната в диетата си. Освен това ти препоръчваме да се консултираш с клиничен диетолог по време на Предизвикателството.

Имам болест на Крон/ колит. Мога ли да се присъединия към Предизвикателството?

Растителният начин на хранене определено може да бъде подходяща за пациенти с възпалителни заболявания на червата и дори може да помогне за поддържане на ремисия. Въпреки това, тъй като преходът естествено ще увеличи приема на фибри, е важно преходът да се извърши под наблюдение, за предпочитане от диетолог, който е специализиран в областта на възпалителните чревни заболявания и веганството. Преди да се включиш в Опитай 22, трябва да поемеш ангажимента да получаваш индивидуални консултации от регистриран диетолог.

Имам хранителен проблем. Мога ли да се присъединия към Предизвикателството?

За съжаление, не. Предизвикателството не е подходящо за пациенти с хранителни разстройства. Ако се интересуваш от преминаване към веганизъм, е важно да получиш индивидуална консултация от диетолог, който е специалист в тази област, за да разбереш как да го направиш по правилния начин, без да влошаваш състоянието си.

Нека да поговорим за хранителните вещества.

Какви са здравословните ползи от растителното хранене?

Проучванията показват, че растителната диета е свързана с по-нисък риск от затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, хипертония, диабет тип 2 и различни видове рак. Растителното хранене, което набляга на пълноценни растителни храни, е богата на хранителни вещества – витамини, минерали, фибри и фитохимикали, които подпомагат цялостното здраве. Балансираната веган диета трябва да включва всички групи растителни храни:

  1. Храни с високо съдържание на протеини:

– Бобови растения: боб, грах, нахут, фава, леща
– Соя и соеви продукти: тофу, едамаме, темпе, соево кисело мляко, соево мляко, TVP, соево кисело мляко и др.
– Сайтан
– Киноа

2.Зърнени храни (особено пълнозърнести): пшеница и пшенични продукти (хляб, макаронени изделия, грис, булгур), овес, елда, царевица
3.Зеленчуци
4.Плодове
5.Мазнини и масла: Ядки, семена и пастети от тях
6.Добавка витамин В12

Разнообразното хранене ти гарантира, че получаваш всички хранителни вещества, от които тялото ти се нуждае, за да функционира и да поддържа здравето си. В случай на съмнение и нужда от помощ, винаги се препоръчва да се консултираш с веган диетолог.

Как да си набавям достатъчно протеини при веган хранене?

Веган храненето може да покрие препоръките за прием на протеини независимо от възрастта, пола или нивото на физическа активност. Ключът е в достатъчния прием на калории и разнообразното хранене. Сред богатите на протеини растителни храни са бобовите растения (боб, грах, нахут, фава и леща), соята и соевите продукти (тофу, едамаме, темпе, TVP, соево мляко и кисело мляко и др.), сайтан и киноа. Ядките и семената, зърнените храни и зеленчуците също осигуряват протеини в различни количества.

Здравите възрастни се нуждаят от приблизително 0,8 грама протеини на килограм телесно тегло всеки ден, независимо от пола. Това означава, че човек с тегло 70 кг трябва да приема приблизително 60 грама протеини на ден (70 x 0,8 = 60). В същото време жена с тегло 60 кг се нуждае от 48 грама. Спортистите се нуждаят от повече белтъчини, но при правилно планиране те могат лесно да си набавят всички необходими белтъчини и от растителната диета.

Пример за средни количества протеини в растителните храни:

Бобови растения: 15-20 г/варена чаша
Тофу: 10-15 г/100 г
TVP: 50 г/100 г сух
Сайтан: 22-25 г/100 г
Ядки и семена: 15-20 г/100 г
Зърнени храни: 5 г/чаша
Хляб: 5 г/2 филийки

Например една чаша варена леща съдържа същото количество протеини като три яйца (18 грама) и осигурява 30% и 37% от дневната нужда от протеини съответно за мъжете и жените.

Ако си спортист, имаш по-големи нужди от протеини, но и те могат да бъдат задоволени, като се наблегне повече на групата на протеините.

В допълнение към осигуряването на подходящи количества протеини, растителните храни с протеини имат допълнителни предимства, като например ниско съдържание на мазнини, ниско съдържание на натрий и високо съдържание на фибри, минерали, витамини и фитохимикали. Растителната диета не само ще задоволи дневните ти нужди от протеини, но и ще намали приема на нездравословни елементи, които се съдържат в животинските протеини, и може да увеличи приема на здравословни елементи, които се съдържат само в растителните храни, като фибри и фитохимикали.

Какви са източниците на желязо/ калций/ йод/ омега 3/ витамин D при растителната диета?

Желязо – бобови растения, тофу, темпе, едамаме, зелени листни зеленчуци, неолющен тахан, пълнозърнести храни, обогатени със желязо храни. За да се подобри усвояването на желязото, се препоръчва към храната да се добави източник на витамин С от пресни зеленчуци и/или плодове и да се избягва пиенето на кафе, чай или билкови чайове скоро преди или след консумация на богата на желязо храна. Освен това различни техники за приготвяне на храната, като накисване и покълване на бобови растения и подквасване на хляб, могат да подобрят усвояването на желязото.

Калций – соеви продукти (особено обогатени продукти като тофу и соево мляко), обогатени растителни млека и кисели млека, зелени зеленчуци, неолющен тахан, бадеми и бял боб.

Йод – морски водорасли и йодирана сол.
Омега 3 – ленено семе, семена от чиа, конопено семе, орехи и рапично масло.
Витамин D – Витамин D се намира в малко хранителни продукти. В някои продукти е добавен витамин D, но количеството му е малко. Откакто беше повишено долното ниво на витамин D в кръвните тестове, много хора вече не попадат в този диапазон. В случай че имаш недостиг, консултирай се с твоя лекар или диетолог относно добавките. Повечето добавки с витамин D3 не са веган, но могат да се намерят и веган.

Как мога да си набавя B12 при растителен режим на хранене? Нуждая ли се от добавки?

Растителната диета осигурява всички необходими витамини и минерали с изключение на един – витамин В12. Той произхожда от бактерии, които се намират в почвата, мръсотията, изпражненията и замърсената вода. Очевидно в далечното минало източникът на В12 не са били пържолите, които нашите предци са яли, а по-скоро нечиста храна и непречистена вода. В днешно време няма дизентерията, холерата и други инфекциозни болести – добър напредък за нас, но за сметка на това сме загубили и надежден източник на В12.

Защо е важен витамин В12? Той предотвратява анемията и поддържа нервната ни система здрава. Липсата на витамин В12 може да доведе до увреждане на нервите и мозъка.

И така, как можем да си набавим витамин В12? Единственият надежден източник на В12 при веган храненето е хранителна добавка, произведена от тези прекрасни бактерии (не се притеснявай; добавките с В12 не са странични животински продукти). Най-добре е да използваш сублингвална добавка на В12 и да не разчиташ на мултивитамините, които съдържат В12, защото тяхната доза е малка. Противно на слуховете, които се разпространяват във Facebook и навсякъде в интернет, невъзможно е да си набавиш В12 чрез спирулина, ферментирали храни, хранителна мая или друга подобна растителна храна.

Проучванията показват отново и отново, че веганите нямат достатъчно В12, ако не приемат добавки, и имат достатъчно нива на В12, ако приемат добавки. Така че решението е просто – просто приемай В12. Трябва да се отбележи, че недостигът на витамин В12 преобладава и при хората, които ядат месо, особено при хората над 50-годишна възраст, поради сложния механизъм на усвояването му. Важно е също така да се знае, че витамин В12 обикновено няма странични ефекти. Той е водоразтворим и няма горна граница на прием, така че не се притеснявайте да приемате добавки с В12, ако нямате дефицит – той не се натрупва и не представлява риск за здравето.

Кой вид добавка е най-подходящ? Всички добавки, предлагани на пазара, са подходящи и обикновено съдържат високи дози от този витамин (500-5000 mcg) поради сложния му механизъм на усвояване.

Какво количество от добавката с витамин В12 трябва да приемаш? За хора без дефицит – 2-3 пъти седмично по 1000 mcg сублингвална добавка би трябвало да са достатъчни. За бременни и кърмещи жени се препоръчва ежедневен прием, за да се доставя необходимото количество за плода. На хората с дефицит обикновено се препоръчва да приемат добавки ежедневно, но трябва да се консултират с лекар или диетолог.

Соята полезна ли е? И мога ли да имам балансирана веган диета, без да я ям? 

Соята е специално, здравословно бобово растение, което е пълно с висококачествени протеини, витамини и минерали. Има много продукти, произведени от соя, като едамаме, соево мляко, тофу, темпе, TVP и др. Обогатените соеви продукти също са чудесен източник на калций и една порция обогатено тофу/соево мляко или кисело мляко може да осигури 20-50% от дневните нужди от калций.

Около храните на основата на соя има много спорове. Нека ги разгледаме един по един:

Соя и рак – Соята съдържа изофлавони. Изофлавоните са селективни модулатори на естрогенните рецептори. Това означава, че по химическа структура са подобни на естрогена, но имат много слаб хормонален ефект. Всъщност има значителни доказателства от много научни изследвания, че умереният прием на традиционни соеви храни (като едамаме, тофу и темпе) е свързан с по-нисък риск от рак на простатата при мъжете и развитие и рецидив на рак на гърдата при жените. Диетичните насоки за превенция на рака на Американското дружество за борба с рака (ACS) от 2012 г. също подкрепят консумацията на соя като част от здравословното хранене. Що се отнася до по-преработените соеви продукти, като TVP и имитиращи меса – техният ефект изглежда е неутрален.
Соя и щитовидна жлеза – соята не оказва неблагоприятно въздействие върху функцията на щитовидната жлеза и не увеличава риска от хипотиреоидизъм. Съществуващият хипотиреоидизъм трябва да се лекува медикаментозно и не изисква елиминиране на соята от диетата. Трябва да се отбележи, че соевите продукти не трябва да се консумират едновременно с лекарства за щитовидната жлеза, тъй като могат да повлияят на усвояването им.
Соя и сексуално развитие – според проучвания върху хора изглежда, че соята не оказва неблагоприятно въздействие върху половата зрялост и развитие, мъжката репродукция или размера на гърдите.
Соя и усвояване на минерали – соята, както и много други пълноценни растителни храни, съдържа фитати. Фитатите ограничават биологичната достъпност на минерали като желязо, калций и цинк. Съществуват множество начини за намаляване на количеството му, като накисване, покълване, заквасване и ферментация.
Соя и ГМО – по-голямата част от соята, която се отглежда за човешка консумация, не съдържа ГМО. Ако се притеснявате от ГМО, просто проверете дали на етикета на храната има информация, че тя не съдържа ГМО, или купувайте биологични продукти. Трябва да се отбележи, че няма научни доказателства, че ГМО имат отрицателно въздействие върху здравето ни.
Соята се счита за безопасна през целия жизнен цикъл – от детството до старостта – като част от балансирано хранене.

И така, може би ще попиташ откъде идва цялата тази тревога? Главно от проучвания върху животни, при които са използвани високи дози изофлавони (не храни на основата на соя и не типична доза). Резултатите от тези проучвания не могат и не трябва да се тълкуват като отражение на ефектите, които консумацията на соя оказва върху хората. Трябва да се отбележи, че когато става въпрос за рак, соята се счита за безопасна, но данните относно добавките с изофлавони са неубедителни и поради това те не трябва да се използват в случай на анамнеза за рак на гърдата.

Можеш ли да си веган, без да консумираш соя, поради алергия към нея или просто личен избор?

Въпреки че е жалко да се откажеш от такава питателна и лесна за употреба съставка, можеш да бъдете веган без соя. Просто се увери, че ядеш много други бобови растения като боб, грах, леща, фава и нахут.

Трябва ли да приемам добавки, за да предотвратя недостиг на някое вещество?

Единствената добавка, от която се нуждае всеки веган, е витамин В12. Ако имаш балансиран начин на хранене, състоящ се от бобови растения, зърнени храни, зеленчуци, плодове, ядки и семена в подходящи количества, би трябвало да си набавяш всички необходими хранителни вещества.

Желязо, калций и цинк – всички тези минерали можеш да си набавиш от бобовите растения (особено след накисване или покълване), пълнозърнестите храни, зелените зеленчуци, обогатените храни, ядките и семената. Най-добре е да добавяш добър източник на витамин С към ястията си, например прясна салата или парче чушка. Витамин С подобрява усвояването на желязото.

Йод: можеш да си набавиш йод от йодирана сол и морски водорасли.

Омега 3 – можеш да си набавиш омега 3 (алфа-линоленова киселина) от ленено семе, семена от чиа, коноп, рапично масло и орехи.

Витамин D – диетата има малко общо с нивата на витамин D, тъй като основният му източник е ендогенното производство след излагане на слънце. В случай на недостиг, добавката е най-добрият вариант. Повечето добавки съдържат холекалциферол – витамин D3, който е от животински източник – но можеш да си набавиш веган добавки на базата на D2 (ергокалциферол) или D3 от лишеи.

Веган храненето безопасно ли е при по-чувствителните етапи от живота като детство, бременност и кърмене?

Според Американската академия по хранене и диететика добре планираните веган диети са подходящи за всички етапи от живота, включително за кърмаческа и детска възраст, и могат да имат различни ползи за здравето. Ако се чувстваш несигурна, объркана или просто имаш колебания как да постъпиш, горещо препоръчваме да се консултираш с веган диетолог.

Основният принцип е да се яде разнообразна храна с достатъчно калории, за да се гарантира задоволяване на потребностите. Препоръчително е диетата да се основава на всички растителни групи храни – богати на протеини храни (бобови растения, соеви продукти, сайтан), зърнени храни, зеленчуци, плодове, ядки и семена (или пастети от тях за кърмачета и деца под 5-годишна възраст) и добавка В12. 

Важно нещо, което трябва да запомниш по отношение на кърмачетата, е, че до навършване на 1 година най-добрата форма на хранене е кърменето. Ако по някаква причина не кърмиш, можеш да използваш бебешка формула на основата на соев протеин (тя е безопасна за всички пълноценни, здрави бебета). Соевото мляко, бадемовото мляко и другите видове веган млека не могат да заместят кърменето. На 6-месечна възраст, по време на въвеждането на Допълнителни храни, се препоръчва да се добави и надежден източник на В12.

Може ли растителен начин на хранене да покрие всички хранителни изисквания за един атлет? 

Можеш да бъдеш здрав веган спортист и да си набавяш всички хранителни вещества, необходими за успеха ти. За да се възползваш от здравословните предимства на растителното хранене, трябва да консумираш всички растителни групи храни, включително:

Бобови растения (боб, грах, нахут, фава, леща), соя и соеви продукти (тофу, едамаме, темпе, TVP, соево мляко и др.), сейтан, киноа – 1 чаша от тях осигурява около 15-26 г протеини!
Зърнени храни (особено пълнозърнести) – пшеница и пшенични продукти (хляб, крекери, макаронени изделия, грис, булгур), царевица, овес, елда. Пълнозърнестите храни са чудесен източник на въглехидрати, които са изключително важни за спортистите.
Разнообразие от зеленчуци и плодове.
Ядки, семена и пастети от тях (като фъстъчено масло и тахан).
Не забравяй да приемаш витамин В12.

Веган диетата може да отговаря на препоръките за протеини, стига приемът на калории да е достатъчен и храненето да е разнообразно. Спортистите се нуждаят от повече протеини на килограм телесно тегло, но все пак с правилно планиране могат да си набавят всички необходими протеини, а ако не си спортист с тежко тегло, това може да бъде дори лесно. Например, ако се нуждаеш от около 2 г на кг и тежите 70 кг, имаш нужда от около 140 г на ден.

По отношение на източниците на желязо – те включват бобови растения, соеви продукти, някои зелени листни зеленчуци, броколи, пълнозърнести храни, неолющен тахан, черна меласа и сушени плодове. Усвояването на желязото се повишава значително, като се консумират храни, съдържащи витамин С (пресни зеленчуци и плодове), заедно с храни, съдържащи желязо, като се накисват и покълват бобовите растения и се избягва пиенето на кафе, чай и билкови чайове едновременно с консумацията на храни, съдържащи желязо.

Ако си спортист, препоръчваме ти да се консултираш с диетолог, който поддържа растителни диети, за да получиш индивидуален план и да се увериш, че се храниш правилно.

Мога ли да премина на палео веган начин на хранене? Ами кето?

Независимо дали става дума за нисковъглехидратна диета, палео, кето или нещо друго, можеш да адаптираш всеки тип диета към веган такава. Имай предвид, че колкото по-ограничителен е хранителният план, толкова по-важно е да се консултираш с диетолог, за да се увериш, че това е най-добрият начин да насърчиш целите си и да изготвиш персонализиран, балансиран план за хранене.

Трябва ли да се подложа на детокс диета?

Съществуват няколко вида диети за детоксикация – от хранене само с ориз до пиене само на плодови и зеленчукови сокове и дори гладуване. Колкото и да са популярни, няма научни доказателства в подкрепа на прочистващите диети. Няколко неща, които трябва да имаш предвид:

– Тялото ти знае как да се контролира. Червата, бъбреците и черният дроб знаят как да се отърват от токсините и вредните вещества, които могат да се появят в храната, която консумирате.

– Най-добрият начин да се поддържаш здрав е да се храниш здравословно и балансирано. Няколко дни или седмици на екстремна промяна в храненето по време на прочистване не дават на тялото ти никакви ползи.

Според моята кръвна група аз не мога да стана веган. Това вярно ли е? 

Теорията за подходящия режим на хранене според кръвната група е научно опровергана. Преглед на изследвания, свързани с диетите за кръвна група, заключва: “Понастоящем няма доказателства, че спазването на диетата според кръвната група ще осигури ползи за здравето, въпреки значителното присъствие и постоянство на диетите за кръвна група в здравната индустрия”.
С други думи – това е просто поредната модна диета, която не е подкрепена от науката. Да кажеш, че кръвната група е свързана с диетата, е почти същото като да кажеш, че трябва да се храниш според цвета на очите си.

Чух, че медът е добър за имунната система. С какво мога да го заменя? 

Медът е просто захарен сироп с голям PR. Ако се храниш балансирано с пълноценни растителни храни, получаваш много хранителни вещества, витамини, минерали и фитохимикали, които поддържат здрава имунната система. Не е необходимо да добавяш мед или заместители на меда, за да поддържаш добро здраве.