fbpx

Факти за храненето

Предпази се от диабет с веган хранене

Балансираното веган хранене може да помогне за предотвратяване на диабета, както и за подобряване на нивата на кръвната глюкоза при диабетиците. Как? Като се стараем да консумираме цели растителни храни, отслабваме лесно, без глад, и избягваме вредните храни, които могат да причинят диабет, като говеждо месо, риба и яйца.

Веган храненето може да помогне за лечението и предотвратяването на диабет тип 2! Не е изненадващо, че високият прием на говеждо месо и яйца е свързан с по-висок риск от диабет, докато високият прием на зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и ядки е свързан с по-нисък риск от диабет и балансирани нива на глюкозата при диабетиците.

В проучване, проведено върху общността на адвентистите от седмия ден (повечето от които са вегетарианци или вегани), процентът на диабет сред веганите е със 70 % по-нисък от този на месоядните! Веганите са били и по-слаби, но същите цифри са се запазили и след неутрализиране на ефекта от затлъстяването.

Страхуваш се от въглехидратите? Трикът е да се ядат сложни въглехидрати от богати на фибри, цели растителни храни – бобови растения и пълнозърнести храни – разделени на малки порции през целия ден. Освен това хапвай и нисковъглехидратни храни като тофу, TVP и сайтан, които ще ти позволят да се храниш с ниско съдържание на въглехидрати и да балансираш приема на въглехидрати, когато пожелаеш.

Ако си диабетик или си с висок риск от диабет, добре е да се консултираш с диетолог, специализиран в областта на веганизма и диабета, който може да ти помогне с персонализирано меню.

Включи се в нашето 22-дневно веган преживяване

Можеш да ни подкрепиш и като: